Koningsvogelschieten 2018

Op maandag 21 mei vertrok klokslag 14.00 uur de klimmense schutterij vanuit hun verenigingslokaal naar de Schutteheide, voor het jaarlijkse vogelschieten. Bij aankomst op de Schutteheide werden eerst traditiegetrouw drie rondjes om de schietbomen gemarcheerd. Nadat commandant Lamby iedereen welkom heette en een woord aan het publiek en de schutters richtte, werd onder leiding van pater Jan Bosch gebeden voor een vogelschieten zonder ongelukken.

Nadat ronde klok van 15.00 iedereen ingeschreven was, werd begonnen met het schieten op de 3 verschillende vogels. De schutterij schoot op de felbegeerde koningsvogel. Het openingsschot werd traditiegetrouw gedaan door de koning van het afgelopen jaar die zijn titel moest verdedigen. Vervolgens waren de burgemeester en pastoor aan de beurt, gevolgd door het Ere-bestuur in volgorde van leeftijd, de officieren in volgorde van rang en de overige leden in volgorde van loting. Op een tweede vogel kon geschoten worden door alle inwoners van de voormalige gemeente Klimmen met de bijbehorende kernen. Deze vogel, ook wel bekend als de ‘burgervogel’, wordt ieder jaar opgezet om ook de inwoners van Klimmen die niet lid zijn van de schutterij het plezier te gunnen om op een vogel te schieten. Tevens werd er een ‘verengingsvogel’ opgezet voor de buurtvereniging van Retersbeek. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om verenigingen binnen hun eigen verband kennis te laten maken met het vogelschieten en het plezier te gunnen van een onderlinge strijd. Deze laatste vogel werd dit jaar voor het eerst opgezet.

De verenigingsvogel was overigens niet de enige primeur. Ook voor het eerst sinds het ontstaan van de broederschap schoot ook een (jonge)dame mee op de koningsvogel. Deirdre Linders, die zich bij de drumband en de schietploeg verdienstelijk maakt, schoot met veel enthousiasme mee op de vogel. Het was echter uiteindelijk haar vader, Michel Linders, die de vogel afschoot met het 207de schot. De burgervogel werd afgeschoten door F. Heijmans en de verenigingsvogel door burgemeester W. Houben. Laatstgenoemde schoot daarmee op twee vogels tegelijk. Op de koningsvogel vanuit zijn functie als burgemeester en op de verenigingsvogel als lid van de buurtvereniging van Retersbeek.

Na afloop van het vogelschieten werd nog even gewacht met het afmarcheren in  verband met het onweer. Helaas bleef het weer niet al te best en werd tussen de onweersbuien door afgemarcheerd naar het verenigingslokaal café Keulen. Normaal gesproken wordt er eerst naar de pastorij gemarcheerd waar de oude koning ontkroond wordt en de nieuwe koning gekroond, helaas moest hiervoor deze keer een uitzondering gemaakt worden. De regen was nog tot daar aan toe, het zou niet voor het eerst zijn dat de schutters in de regen moeten marcheren. Maar aangezien het onweerde werd uit veiligheidsoverwegingen gekozen om de overdrachtsceremonie van het koningschap in het verenigingslokaal uit te voeren en niet buiten op het bordes van de pastorij.

Het slechte weer mocht de gemoedelijkheid en de pret overigens niet drukken. Zowel op de Schutteweide tijdens het vogelschieten alsook in het verenigingslokaal achteraf waren opperbest. Het koningszilver werd na de overdracht van de oude koning naar de nieuwe koning door de burgemeester W. Houben en pastoor F. Crutzen gecontroleerd. Vervolgens werd er een woord van dank uitgesproken door zowel de oude alsook de nieuwe koning en werd ook de burgemeester nog in de gelegenheid gesteld om een kleine toespraak te houden. Na afsluiting door de voorzitter was er nog een gezellig samenzijn in het verenigingslokaal en werd de dag net zo feestelijk afgesloten als dat deze begonnen was.

Michel Linders, die binnen de schutterij  de functie van soldaat heeft en  deel uit maakt van het exercitiepeloton, zal samen met zijn vrouw Minouch het Klimmense koningspaar van 2018 vormen.

Dit bericht is geplaatst in 2018, schieten. Bookmark de permalink.