Huub Ritzen 90 jaar

Op 14 augustus viert een van de oudste schutters in uniform van de schuttersbond St.-Gerardus zijn 90ste verjaardag. Gezien deze hoge leeftijd en de betrokkenheid van onze Luitenant-Generaal Huub Ritzen bij zijn schutterij, die van Klimmen, mag dit niet onopgemerkt voorbij gaan.

Wie in Klimmen de naam ‘Ritzen’ gebruikt in combinatie met de term ‘schutterij’, komt al heel snel bij ‘Huub van Gulpen’ uit. Geboren binnen een Klimmense schuttersfamilie die al meer dan 165 jaar op de ledenlijst voorkomt, werd ook hij op jonge leeftijd lid van de Broederschap St.-Sebastianus. Aangezien hij toch al op ieder feest aanwezig was vroeg zijn achteroom Gerardus Ritzen of hij niet liever aanwezig wilde zijn mét uniform. Omdat de vader van Huub ook al lid was en er verder geen protesten van het thuisfront kwamen, mocht hij zich al snel melden bij dhr. Duijsens voor een uniform terwijl Voorzitter Moonen zorg zou dragen voor een houten nep-geweer. Dat dit nepgeweer na 2 schuttersfeesten aan de kant werd geschoven, lag niet aan de kwaliteit van het geweer maar aan Huub zelf. Hij vond het houten ding maar niets en wilde een fatsoenlijk geweer hebben, zeker als er ge-exerceert diende te worden.

Van begin af aan lid van de exercitieploeg, heeft Huub bijgedragen aan diverse grote successen. Zo vierde de exercitieploeg op 25-8-1956 het 10-jarig kampioen-jubileum, kampioen oude exercitie. Twintig jaar later, in 1976, had hij weer iets te vieren. Na afsluiting van het laatste bondsschuttersfeest van dat jaar te Brunssum werd hij door de juryleden uitgeroepen tot ‘Kampioen van Limburg’. Deze eretitel had hij verdiend omdat hij al jarenlang de eerste of ereprijs wist te winnen als rechter – guide (zijnde een geoefende of gegradueerde man) van de exercitieploeg en dat op ieder schuttersfeest. Dat hij vervolgens nog meer dan 30 jaar lang verder heeft als rechter-guide, mag niet verwonderlijk zijn. Saillant detail: Ondanks dat Huub sinds de jaren 70 van de vorige eeuw verhuisde van Klimmen naar Gulpen, kwam hij iedere week trouw met de fiets naar Klimmen om te kunnen oefenen met de exercitieploeg. Ook al werd de fiets later vervangen door brommer en auto, hij kwam iedere week oefenen.

Daarnaast heeft Huub zich ook jarenlang verdienstelijk gemaakt binnen de schietploeg en behaalde hij ook hier de nodige groeps- en persoonlijke prijzen. Behalve soldaat, heeft hij het drapeau gevoerd, verving hij Wiel Hoen en Jo Lamby als commandant toen deze zich tot koning hadden geschoten en wist hij zelf ook tot drie keer toe de koningstitel te veroveren in 1962, 1963 en 2008.

Echter een koning is niets zonder een goede koningin. Die koningin heeft Huub gevonden in Tiny tijdens een kermis in Slenaken. Drie vrijgezelle mannen uit Klimmen gingen erheen, geen een kwam als vrijgezel terug, zo gaat het verhaal. Als hardwerkende man en goede vader, heeft hij jarenlang voor zijn vrouw en twee dochters de kost verdiend als stukadoor. Zijn liefde voor de schutterij heeft hij niet alleen weten over te brengen op zijn vrouw die hem altijd steunde en zijn koningin was, maar ook op zijn twee dochters Marlies en Angela. Angela is met haar man en kinderen verbonden aan de St.-Sebastianus schutterij te Margraten. Marlies op haar beurt liep al als 11-jarig meisje als bordjesdrager voor de schutterij van Klimmen uit met een schuttersuniform gemaakt door haar moeder. Ook al is zijzelf geen lid, haar man en kinderen maken wel deel uit van de Klimmense schutterij. De grote wens van Huub is dan ook om een familiefoto te maken van ‘’met die van Margraten en die van Klimmen allemaal in uniform’’. Laten we hopen dat deze wens zo spoedig mogelijk uit mag komen.

Dit bericht is geplaatst in 2021 met de tags , . Bookmark de permalink.